sobota, 7 lutego 2015

Kotlety mielone z groszkiem

Smaczna i ciekawa propozycja na "przemycenie" groszku dla tych ,którzy nie za bardzo za nim przepadają.













 

Składniki

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki maggi
  • mała puszka groszku konserwowego
  • łyżeczka pieprzu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie


    Mięso przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka). Do mięsa wbijamy jajka ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,musztardę ,osączony z zalewy groszek ,maggi ,pieprz oraz bułkę tartą (masa ma być zwarta) .Wyrabiamy ręcznie dodając odrobinę przegotowanej wody. Z masy mięsnej formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce.
     Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz