sobota, 7 lutego 2015

Tiropitakia

Greckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami.














Składniki

  • 250 g fety
  • 2 jajka
  • pół szklanki startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 500 g ciasta Fillo

    Przygotowanie

      Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz.
    Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się nie wysuszyły.
    Pokroiłem na kwadraty o boku 5 cm, każdy kawałek posmarowałem masłem. Nałożyłem porcje masy serowej i skleiłem tak, aby powstały trójkąty.
    Rozłożyłem je na natłuszczonej blaszce i posmarowałem reszta masła.
    Piekłem 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 290 stopni C.
 Podałem na ciepło.
Tiropitakia mogą być przystawką do ouzo.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza