wtorek, 3 lutego 2015

Potrawka z kurczaka w pomidorach

Kolejna nasza propozycja na wykorzystanie drobiowego mięsa z rosołu. Tym razem w pomidorach z lekką nutą smaków chińskich. Wystarczy 20 min (razem z ugotowaniem ryżu) i poniedziałkowy obiad mamy już gotowy. Obiad dla amatorów mięsa drobiowego.









 

Składniki

500-600 g mięsa z kurczaka (po rosole)
500 ml rosołu
250 m przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka przypraw do potraw chińskich
łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
sól ,pieprz
dodatkowo ryż biały

 

Przygotowanie

 

Mięso oddzielamy od kości ,dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 500 ml rosołu. Dodajemy szklankę przecieru pomidorowego ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,przyprawę do potraw chińskich ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody ,łączymy z sosem ,cały czas mieszając. Szczypiorek siekamy i dodajemy do całości. Podajemy z ryżem.

2 komentarze:

  1. pyszne danie ;) zapraszam na moją kaczkę ;robię podobnie;)
    pozdrawiam
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-wykorzystac-mieso-z-rosou-pomys-na.html

    OdpowiedzUsuń