wtorek, 3 lutego 2015

Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Bardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni.















Składniki


500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej)
marchew
pietruszka
mały seler
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki ryżu brązowego
1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
2 łyżki jogurtu greckiego
100 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 l zimnej wody
mielona słodka papryka
szczypta tymianku
sól ,pieprz

Przygotowanie

 

Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką ,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,słodką papryką i szczyptą tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz