Składniki
500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej)
marchew
pietruszka
mały seler
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki ryżu brązowego
1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
2 łyżki jogurtu greckiego
100 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 l zimnej wody
mielona słodka papryka
szczypta tymianku
sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min
na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie
,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy
i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i
odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką
,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,słodką papryką i szczyptą
tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz