Składniki
paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1 cytryna
150 g cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki żelatyny
paczka biszkoptów
Galaretka pomarańczowa:
1 kg pomarańczy
150 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500 ml wody
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą i układamy w niej
herbatniki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W
garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min.
Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie
mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach
układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Pomarańcze myjemy , przekrawamy na pół ,wyciskamy sok. Do
rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml
wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i
dokładnie mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkową.
Wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia galaretki.
Ciasto kroimy w kostkę.
superowy jest !
OdpowiedzUsuńPewnie w rzeczywistości jeszcze piękniejsza:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy jabłecznik. Super :)
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nigdy nie robiłam,fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miłe komentarze ;)
OdpowiedzUsuń