poniedziałek, 2 lutego 2015

Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia)

Bardzo fajny galaretkowiec z jabłkami. Prosty ,przede wszystkim smaczny.















Składniki

 
paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1 cytryna
150 g cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki żelatyny
paczka biszkoptów
Galaretka pomarańczowa:
1 kg pomarańczy
150 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500 ml wody
2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

 
Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą i układamy w niej herbatniki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę.


Pomarańcze myjemy , przekrawamy na pół ,wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia galaretki.


Ciasto kroimy w kostkę.


 

5 komentarzy:

  1. Pewnie w rzeczywistości jeszcze piękniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowy jabłecznik. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego jeszcze nigdy nie robiłam,fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie dziękuję za miłe komentarze ;)

    OdpowiedzUsuń