czwartek, 19 lutego 2015

Mięsny chlebek

Przepis zaczerpnięty z kuchni kanadyjskiej















 

Składniki

  • Masa mięsna :700 g łopatki wołowej
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • Pasta: 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka gorczycy

    Przygotowanie

    Bułkę tartą zalałem mlekiem i odstawiłem na 20 minut. Dodałem pozostałe składniki masy i dokładnie wymieszałem. Przełożyłem do natłuszczonej foremki do zapiekania. Wymieszałem wszystkie składniki pasty, posmarowałem wierzch chlebka. Piekłem około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

1 komentarz: