Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca.
Składniki
- bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g )
- 500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g )
- 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g )
- 1/4 szklanki kaparów ( 50 g )
- 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g )
- puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g )
- 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii
- Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml )
Przygotowanie
Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe.
Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem
chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem.
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na
pojedynczą warstwę na blasze i zapiekałem ok. 10 minut, aż lekko się
zarumieniły.
Przygotowałem pomidorowy winegret. Włożyłem zrumienione, ostudzone
kostki do tej samej miski, w której mieszałem oliwę z czosnkiem, dodałem
pozostałe składniki i sos winegret. Wymieszałem ostrożnie składniki.
Sałatkę podałem zaraz po połączeniu składników, aby grzanki nie przesiąkły zbytnio sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz