czwartek, 19 lutego 2015

Panzanella

Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca.















Składniki

  • bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g )
  • 500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
  • 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g )
  • 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g )
  • 1/4 szklanki kaparów ( 50 g )
  • 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g )
  • puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g )
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii
  • Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml )

    Przygotowanie

    Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem.
    Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na pojedynczą warstwę na blasze i zapiekałem ok. 10 minut, aż lekko się zarumieniły.
    Przygotowałem pomidorowy winegret. Włożyłem zrumienione, ostudzone kostki do tej samej miski, w której mieszałem oliwę z czosnkiem, dodałem pozostałe składniki i sos winegret. Wymieszałem ostrożnie składniki.
    Sałatkę podałem zaraz po połączeniu składników, aby grzanki nie przesiąkły zbytnio sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz