czwartek, 26 lutego 2015

Makaron na zielono

Bardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie.













Składniki

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (niebieskiego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu). Osączamy z wody (nie przelewamy zimną wodą ,50 ml zostawiamy). Przekładamy z powrotem do garnka.
    Szpinak płuczemy ,odsączamy.
    Na oliwie podsmażamy czosnek (ok. 1 min) ,dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz