Składniki
Placki:500 g młodej marchewki
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 jajko
mąka
cebula
sól ,pieprz
Gulasz:
500 g filetu z kaczki
250 g pieczarek
por (biała część)
łyżka przyprawy do potraw chińskich
2 ząbki czosnku
łyżka klarowanego masła
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew i cebulę obieramy ,ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Następnie dodajemy chrzan ,jajko i mąkę. Składniki dokładnie mieszamy
,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i łyżeczką do herbaty
formujemy placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
Filety z kaczki (bez skóry) kroimy w kostkę ,obtaczamy w
przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawie. Podsmażamy chwilę na
rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora.
Dusimy na wolnym ogniu ,do miękkości (można podlać odrobiną wody). Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy
z ciepłymi placuszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz