Z kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.
Składniki
- 200 g ugotowanej karkówki
- 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego )
- 3 kiszone ogórki
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 szklanki gotowanej fasoli
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane
ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę.
Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno.
Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie
wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz