czwartek, 26 lutego 2015

Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna

Z kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.














 

Składniki

  • 200 g ugotowanej karkówki
  • 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego )
  • 3 kiszone ogórki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 szklanki gotowanej fasoli
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
     Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz