środa, 14 stycznia 2015

Zupa z sałaty

jeden z licznych przepisów sprzed 1930 roku. Zupa smaczna i prosta w przygotowaniu. Szczególnie polecam w sezonie świeżych ,ogrodowych warzyw.














Składniki

  • kilka główek sałaty masłowej
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • sól ,pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

      Jarzyny gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ,wyjmujemy i studzimy.
    Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno ,osączamy.
    Sałatę płuczemy i kroimy drobno (nożem ceramicznym ,lub rwiemy ręcznie na małe kawałki). W garnku szklimy cebulę na maśle ,dodajemy sałatę i podsmażamy razem ok. 5 min. Oprószamy mąką ,smażymy jeszcze 2 min. Zalewamy wywarem z jarzyn ,gotujemy 10-15 min ,po czym zupę miksujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,zagotowujemy. Jarzyny kroimy w słupki ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz