jeden z licznych przepisów sprzed 1930 roku. Zupa smaczna i prosta w
przygotowaniu. Szczególnie polecam w sezonie świeżych ,ogrodowych
warzyw.
Składniki
- kilka główek sałaty masłowej
- 40 g masła
- 20 g mąki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- cebula
- ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- sól ,pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Jarzyny gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ,wyjmujemy i studzimy.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno ,osączamy.
Sałatę płuczemy i kroimy drobno (nożem ceramicznym ,lub rwiemy ręcznie
na małe kawałki). W garnku szklimy cebulę na maśle ,dodajemy sałatę i
podsmażamy razem ok. 5 min. Oprószamy mąką ,smażymy jeszcze 2 min.
Zalewamy wywarem z jarzyn ,gotujemy 10-15 min ,po czym zupę miksujemy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,zagotowujemy. Jarzyny kroimy
w słupki ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewamy. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz