Składniki
800 g łopatki wieprzowej
12 ząbków czosnku
cebula
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżka oleju
czubata łyżka mąki
600 ml bulionu wołowego
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
łyżeczka mielonej kozieradki
łyżka mielonej słodkiej papryki
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Łopatkę płuczemy ,osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę
ścieramy na drobnych oczkach ,czosnek przepuszczamy przez praskę ,dodajemy do
mięsa razem z sosem sojowym i olejem ,dokładnie mieszamy. Przekładamy do rondla
i podsmażamy. Oprószamy mąką ,chwilę jeszcze podsmażamy i zalewamy bulionem.
Dodajemy ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy
kozieradkę ,paprykę i redukujemy sos do żądanej gęstości. Do smaku doprawiamy
solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa i mieszamy.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką (u nas mizeria).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz