czwartek, 15 stycznia 2015

Gulasz wieprzowo czosnkowy

Do dziś pamiętam smak gulaszu z dużą ilością czosnku jaki robiła moja babcia. Miło było powrócić do smaków i wspomnień z nimi związanych.












Składniki



800 g łopatki wieprzowej
12 ząbków czosnku
cebula
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżka oleju
czubata łyżka mąki
600 ml bulionu wołowego
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
łyżeczka mielonej kozieradki
łyżka mielonej słodkiej papryki
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

Łopatkę płuczemy ,osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach ,czosnek przepuszczamy przez praskę ,dodajemy do mięsa razem z sosem sojowym i olejem ,dokładnie mieszamy. Przekładamy do rondla i podsmażamy. Oprószamy mąką ,chwilę jeszcze podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy kozieradkę ,paprykę i redukujemy sos do żądanej gęstości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką (u nas mizeria).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz