Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację
Składniki
- 250 g muszli conchiglie
- 400 g fileta z łososia
- 3 pomidory z puszki
- 1/2 szklanki białego wina
- 100 g śmietany
- 100 g tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią
Przygotowanie
Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem.
Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie.
Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i
śmietanę. Gotowałem kilka minut.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.
- Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz