czwartek, 15 stycznia 2015

Conchiglie z łososiem

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację

















Składniki

  • 250 g muszli conchiglie
  • 400 g fileta z łososia
  • 3 pomidory z puszki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 g śmietany
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

    Przygotowanie


    Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut.
    Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.

  •  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz