piątek, 16 stycznia 2015

Zupa ogórkowa wg Pascala

Tym razem pokusiliśmy się na przepyszną zupę ogórkową ,typową dla kuchni rosyjskiej ,przyrządzonej wg Pascala. Lekko kwaskowa ,drobiowa posmakuje wszystkim ,którzy lubią ogórki kiszone. Zamiast tradycyjnej pomidorówki z rosołu serwowanej zazwyczaj w poniedziałki ,proponujemy ten oto klasyk.








 

Składniki

3 udka z kurczaka
kilka skrzydełek z kurczaka
cebula
2 marchewki
liść laurowy
pieprz ziarnisty
kilka ziemniaków
6 ogórków kiszonych
szklanka kwasu z ogórków
gałązka natki pietruszki
pęczek koperku
50 g ryżu
śmietana 
sól ,pieprz

Przygotowanie

Udka i skrzydełka z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 l) ,dodajemy cebulę ,marchewki ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu ,solimy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień ,gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki (dość grube) ,dodajemy do zupy 20 min po zagotowaniu i zmniejszenia płomienia. Ogórki kroimy na plasterki i razem z natką (całą) dodajemy do zupy zaraz po ziemniakach. Gdy mięso będzie miękkie ,wyjmujemy je razem z marchewkami ,studzimy ,kroimy na kawałki (marchew w krążki) i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z ogórków ,wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do zupy chwilę przed podaniem. Podajemy gorącą ,ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz