Składniki
3 udka z kurczakakilka skrzydełek z kurczaka
cebula
2 marchewki
liść laurowy
pieprz ziarnisty
kilka ziemniaków
6 ogórków kiszonych
szklanka kwasu z ogórków
gałązka natki pietruszki
pęczek koperku
50 g ryżu
śmietana
sól ,pieprz
Przygotowanie
Udka i skrzydełka z kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy
zimną wodą (ok. 2 l)
,dodajemy cebulę ,marchewki ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu ,solimy.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień ,gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki
obieramy i kroimy na plasterki (dość grube) ,dodajemy do zupy 20 min po
zagotowaniu i zmniejszenia płomienia. Ogórki kroimy na plasterki i razem z
natką (całą) dodajemy do zupy zaraz po ziemniakach. Gdy mięso będzie miękkie
,wyjmujemy je razem z marchewkami ,studzimy ,kroimy na kawałki (marchew w
krążki) i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z ogórków ,wsypujemy ryż i gotujemy do
jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy
do zupy chwilę przed podaniem. Podajemy gorącą ,ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz