Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- 450 g porów
- 1duża zielona papryka
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wódki (Krupnik)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- wegeta 1 łyżeczka
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm).
Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek.
Dodałem imbir i wegetę ,
wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut.
Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w
paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2
cm. Tak przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10
minut. Dodałem je następnie do mięsa.
Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy
, ocet ryżowy , miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia,
doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa.
Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz