sobota, 17 stycznia 2015

Karkówka na sposób chiński

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu


















Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 450 g porów
  • 1duża zielona papryka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wódki (Krupnik)
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • wegeta 1 łyżeczka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę ,
    wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut.
    Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10 minut. Dodałem je następnie do mięsa.
    Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy , ocet ryżowy , miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia, doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa.
    Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz