Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości.
Składniki
- 2 małe cukinie
- ser kozi 200 g
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- pieprz
- sól
- 1 duże awokado
- mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- mała szalotka
- sok z 1/2 limetki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Pasta z awokado z tuńczykiem : Tuńczyka odsączyłem ,
rozdrobniłem. Szalotkę pokroiłem bardzo drobno , połączyłem z
tuńczykiem. Awokado po przekrojeniu na pół oddzieliłem od pestki ,
obrałem i wydrążyłem miąższ . Dodałem do tuńczyka , skropiłem sokiem z
limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała
pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach).
- Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej
wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je
zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem
każdy z nich wąską łyżeczką. Miąższ dodałem do sera , doprawiłem
przyprawami.
Wydrążone kawałki cukinii wypełniłem nadzieniem i przed podaniem wstawiłem na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz