środa, 14 stycznia 2015

Przystawki na kolację

Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości.















Składniki

  • 2 małe cukinie
  • ser kozi 200 g
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • pieprz
  • sól
  • 1 duże awokado
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała szalotka
  • sok z 1/2 limetki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie


    Pasta z awokado z tuńczykiem : Tuńczyka odsączyłem , rozdrobniłem. Szalotkę pokroiłem bardzo drobno , połączyłem z tuńczykiem. Awokado po przekrojeniu na pół oddzieliłem od pestki , obrałem i wydrążyłem miąższ . Dodałem do tuńczyka , skropiłem sokiem z limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach).

  •  Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem każdy z nich wąską łyżeczką. Miąższ dodałem do sera , doprawiłem przyprawami.
    Wydrążone kawałki cukinii wypełniłem nadzieniem i przed podaniem wstawiłem na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz