Nasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu
idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja
na zimowe dni.
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- kilka grzybów mun
- 2 łyżki oleju sezamowego
- duża marchew
- pietruszka
- mały seler
- por (biała część)
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 500 ml bulionu wołowego
- 1,25 l bulionu warzywnego
- mała kapusta pekińska
- 2 łyżki ryżu jaśminowego
- ocet ryżowy
- mielony imbir
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w
kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew
,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy
do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do
całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru
włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem
warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy
(niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego
miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i
odrobiną octu ryżowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz