wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa orientalna z kapustą pekińską

Nasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni.














Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • kilka grzybów mun
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • duża marchew
  • pietruszka
  • mały seler
  • por (biała część)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • mała kapusta pekińska
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • ocet ryżowy
  • mielony imbir
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz