Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej".
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 3 ogórki kiszone
- cebula
- ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
-
Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę ,cebulę wrzucamy do mięsa ,smażymy aż cebula się
zeszkli. Zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
,zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu.
Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min.
Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę ,rozprowadzamy odrobiną
wody i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą
,pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz