wtorek, 20 stycznia 2015

Forszmak lubelski

Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej".











Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

     
  • Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju.



  • Kiełbasę kroimy w kostkę.



  • Cebulę kroimy w piórka.



     

    Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.



  • Kiełbasę ,cebulę wrzucamy do mięsa ,smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu.



  • Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min.





    Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę ,rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz