Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i
smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!!
Składniki
- 500 g mąki żytniej
- 300 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 ml oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy.
Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz drożdże. Ciasto
dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. Gdy już wyrośnie
,przekładamy do formy (duża keksówka) ,przykrywamy ściereczką i ponownie
odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i
pieczemy 50 min.
Nie ma to jak domowe wypieki:-)
OdpowiedzUsuń