Niestety nie mogliśmy się już doczekać nowalijek wiosennych ,więc zrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie.
Składniki
- 500 g żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 2 pomidory
- mała główka kapusty
- kilka ziemniaków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mała puszka zielonego groszku
- koperek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
-
Do garnka włożyłem żeberka ,zalałem zimną wodą ,dodałem sól
i zagotowałem. Zmniejszyłem płomień ,zebrałem szumowiny. Marchew ,pietruszkę i
seler pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi
w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i
nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną
kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy
,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem
do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem jeszcze 5 min. Koperek
posiekałem i wsypałem do zupy ,doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Robię często podobnie wyglądającą, ale bez mięsa :) Uwielbiam warzywne zupy, a Twoje wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń