niedziela, 18 stycznia 2015

Zupa wiosenna

Niestety nie mogliśmy się już doczekać nowalijek wiosennych ,więc zrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie.












Składniki

  • 500 g żeberek
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 2 pomidory
  • mała główka kapusty
  • kilka ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mała puszka zielonego groszku
  • koperek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

     
  • Do garnka włożyłem żeberka ,zalałem zimną wodą ,dodałem sól i zagotowałem. Zmniejszyłem płomień ,zebrałem szumowiny. Marchew ,pietruszkę i seler pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem jeszcze 5 min. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy ,doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.


1 komentarz:

  1. Robię często podobnie wyglądającą, ale bez mięsa :) Uwielbiam warzywne zupy, a Twoje wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń