sobota, 10 stycznia 2015

Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Pyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji.















Składniki

  • 250 g makaronu świderki
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 200 g boczniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżka suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

     
  • Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę i chwilę razem podgrzewamy.

1 komentarz: