Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta.
Składniki
- 450 g ciasta francuskiego
- 8 jajek
- 500 gęstej śmietany
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 300 g sera Emmentalera
- 300 g sera koziego
- 250 g sera Roquefort
- świeże oregano
- sól
Przygotowanie
Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem
mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i
pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej
tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę
wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35
minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto
pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz