piątek, 9 stycznia 2015

Kisz serowy

Danie z kuchni szwajcarskiej. Pyszna serowa tarta.

















Składniki

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 8 jajek
  • 500 gęstej śmietany
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 300 g sera Emmentalera
  • 300 g sera koziego
  • 250 g sera Roquefort
  • świeże oregano
  • sól

    Przygotowanie

      Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
    Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz