czwartek, 8 stycznia 2015

Rosół warzywny z pieczonymi skrzydełkami

Delikatna w smaku ,treściwa zupa idealnie nada się nie tylko na niedzielny obiad.















Składniki

  • 700 g skrzydełek
  • 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki drobnego makaronu
  • maggi
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

     
  • Skrzydełka płuczemy ,osuszamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do rękawa do zapiekania i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C ,następnie rozginamy worek i pieczemy jeszcze 10 min.
    W tym czasie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w krążki. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,zalewamy bulionem ,dodajemy paprykę ,liść laurowy ,ziele angielskie i gotujemy 20 min. Następnie skrzydełka przekładamy do zupy ,wraz z wytopionym tłuszczem ,dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy pieprzem i maggi.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz