Delikatna w smaku ,treściwa zupa idealnie nada się nie tylko na niedzielny obiad.
Składniki
- 700 g skrzydełek
- 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki drobnego makaronu
- maggi
- sól ,pieprz
Przygotowanie
- Skrzydełka płuczemy ,osuszamy i oprószamy solą oraz
pieprzem. Wkładamy do rękawa do zapiekania i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C ,następnie rozginamy
worek i pieczemy jeszcze 10 min.
W tym czasie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach
,pora kroimy w krążki. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,zalewamy
bulionem ,dodajemy paprykę ,liść laurowy ,ziele angielskie i gotujemy 20 min.
Następnie skrzydełka przekładamy do zupy ,wraz z wytopionym tłuszczem ,dodajemy
makaron i gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy pieprzem i maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz