Smaczna treściwa zupa pochodząca z kuchni meksykańskiej.
Składniki
- 500 g wołowiny
- pomidory krojone w puszcze
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- 1,2 l bulionu wołowego
- liść laurowy
- mała papryczka chili
- cayenne
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
-
Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem
cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości
mięsa na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego ,ziela angielskiego i
posiekanej papryczki chili. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą ,osączoną
z zalewy fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy jeszcze 20
min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Idealna na zimę. :)
OdpowiedzUsuń