Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING
Polecam amatorom łososia.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 400 g fileta z łososia
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 100 g masła
Przygotowanie
Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki.
Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem
wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm.
Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra.
Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków
lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ).
Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej
zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku.
Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego
piekarnika.
- Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C.
Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę
jeszcze ok. 10 minut polewając ją rozgrzanym masłem wymieszanym z
posiekanym koperkiem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej takie danie na pewno jest smaczne i tak przynajmniej prezentuje się na zdjęciu. Ja jestem również zwolennikiem przyrządzania koreczków z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ i jestem przekonany, że takie danie na pewno jest w stanie zasmakować każdemu.
OdpowiedzUsuń