sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i
studzimy.
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
posiekaną cebulę i natkę ,mięso ,jajka ,przeciśnięty przez praskę czosnek
,kaszę i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem. Następnie formujemy gołąbki ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym
oleju ,na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier
pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion.
Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi
się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.
Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
do 170°C
przez 55-60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz