środa, 7 stycznia 2015

Gołąbki bez zawijania

Przepyszne gołąbki robi się w oka mgnieniu. Z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Zamiast ryżu ,użyłem kaszy pszennej.














Składniki

  • 500 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g kaszy pszennej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

      Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.
    Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę ,mięso ,jajka ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,kaszę i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formujemy gołąbki ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju ,na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Przygotowujemy sos.
    W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu  ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.
    Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 55-60 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz