Bardzo smaczna i soczysta propozycja podania duszonej karkówki.
Składniki
- 4 kotlety z karkówki (po 2 cm grubości)
- 5 dużych cebul
- 250 g pieczarek
- 5 ogórków kiszonych
- 1/2 szkl kwasu z ogórków
- 3 łyżki ketchupu
- 4 łyżki oleju
- mąka
- sól i pieprz
Przygotowanie
-
Plastry karkówki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (po 1 min). Mięso przekładamy do
naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy cebulę pokrojoną
w piórka. Wykładamy na mięso ,bez tłuszczu.
Pieczarki kroimy na plasterki ,oprószamy solą i podsmażamy
na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się cebula. Wykładamy na cebulę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na pieczarki.
Kwas z ogórków mieszamy z ketchupem i wylewamy na całość.
Naczynie zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min
przed końcem pieczenia ,usuwamy folię. Podajemy z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz