wtorek, 6 stycznia 2015

Karkówka duszona pod pierzynką warzywną

Bardzo smaczna i soczysta propozycja podania duszonej karkówki.















Składniki

  • 4 kotlety z karkówki (po 2 cm grubości)
  • 5 dużych cebul
  • 250 g pieczarek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 szkl kwasu z ogórków
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki oleju
  • mąka
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

     
  • Plastry karkówki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (po 1 min). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy na mięso ,bez tłuszczu.
    Pieczarki kroimy na plasterki ,oprószamy solą i podsmażamy na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się cebula.  Wykładamy na cebulę.
    Ogórki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na pieczarki.
    Kwas z ogórków mieszamy z ketchupem i wylewamy na całość. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia ,usuwamy folię. Podajemy z ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz