Kolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryka czerwona
- 150 g boczniaków
- 250 g makaronu mie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru brązowego
Przygotowanie
-
Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy
przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy.
Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko
osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy.
Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy.
Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski.
Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na
opakowaniu ,odcedzamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko
podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie
dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy
jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę
podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy
od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz