wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron mie z kurczakiem i boczniakami

Kolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy.














Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g boczniaków
  • 250 g makaronu mie
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka cukru brązowego

    Przygotowanie

     
  • Kurczaka kroimy w kostkę ,przekładamy do miski ,oprószamy przyprawą chińską ,papryką i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Dokładnie mieszamy.
    Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy.
    Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy.
    Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski.
    Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy.
    Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz