Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem.
Składniki
- Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 150 g wędzonego surowego boczku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól ,pieprz
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- jajko
- szczypta soli
Przygotowanie
Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej
patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy. Całość ponownie smażymy na
odrobinie masła ,zagęszczamy lekko bułką tartą (ciągle mieszając). Do
smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę.
Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą
,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko
,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i
gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.
Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Polecamy ;)
Usuń