sobota, 3 stycznia 2015

Pierogi z kaszą gryczaną

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem.


















Składniki

  • Farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól ,pieprz
  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • jajko
  • szczypta soli

    Przygotowanie

     
    Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy. Całość ponownie smażymy na odrobinie masła ,zagęszczamy lekko bułką tartą (ciągle mieszając). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Ciasto

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

2 komentarze:

  1. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń