niedziela, 4 stycznia 2015

Zapiekane faszerowane pory

Moja propozycja na przekąskę.


















Składniki

  • 4 grube pory
  • 4 jajka
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • 200 g sera tartego cheddar
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • tymianek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

    Przygotowanie

      Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż na połówki.
    Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty.
    Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem.
    Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

3 komentarze:

  1. ciekawe połączenie :) uwielbiam por wiec zapewne bym sie zajadała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra pomysł, nigdy nie faszerowałam porów :)

    OdpowiedzUsuń