Moja propozycja na przekąskę.
Składniki
- 4 grube pory
- 4 jajka
- 200 g ulubionej kiełbasy
- 200 g sera tartego cheddar
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 50 g bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone
końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut.
Osączyłem, przeciąłem wzdłuż na połówki.
Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i
zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i
mieszając, smażyłem razem 3 minuty.
Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na
twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem
tymiankiem , solą oraz pieprzem.
Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i
napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni C.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :) uwielbiam por wiec zapewne bym sie zajadała;)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł, nigdy nie faszerowałam porów :)
OdpowiedzUsuń