niedziela, 4 stycznia 2015

Chili con carne

Z hiszpańskiego znaczy "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.
















Składniki

  • 400 g fasoli czerwonej
  • 500-600 g wołowiny
  • liść laurowy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • papryczka chili
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • sól
  • chipsy tacos

    Przygotowanie


    Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45 min.
    Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili. Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem ,dodajemy fasolę ,pomidory wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.


  •  Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Podajemy z chipsami tacos.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń