Z hiszpańskiego znaczy "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.
Składniki
- 400 g fasoli czerwonej
- 500-600 g wołowiny
- liść laurowy
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- papryczka chili
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 500 ml bulionu wołowego
- sól
- chipsy tacos
Przygotowanie
Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i
gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45
min.
Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne.
Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu
pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili.
Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem
,dodajemy fasolę ,pomidory wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem na
wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Podajemy z chipsami tacos.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuń