Smaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu.
Składniki
- 2,5 kg czerwonej kapusty
- 700 g jabłek
- 4 duże cebule
- Zalewa:
- 200 ml octu
- 300 ml wody
- 200 g cukru
- 2 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- kilka liści laurowych
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze
składników przygotowujemy zalewę. Gdy zacznie się gotować ,dodajemy
poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min.
Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy
jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików ,
pasteryzujemy we wrzątku 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz