Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.
Składniki
- 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem)
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g wędzonego boczku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pomidory w puszce (z zalewą)
- cayenne
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej
ilości oleju smażymy warzywa razem z
pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat
,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze
kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy
,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy
do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz