poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kapuśniak na ostro

Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.
















 Składniki

  • 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pomidory w puszce (z zalewą)
  • cayenne
  • sól i pieprz

    Przygotowanie

  • Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa  razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz