wtorek, 13 stycznia 2015

Kotlety z brokułu

Nie powiem ,że jest to danie fit (choć brak tutaj mąki i masła). Bardzo pyszne kotlety warzywne smażone na oliwie z suszonych pomidorów. Podałem z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty z sosem vinaigre.











Składniki

  • brokuł (250 g)
  • cebula czerwona
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
  • maggi
  • oliwa z suszonych pomidorów

    Przygotowanie

     
  • Brokuł dzielimy na różyczki i sparzamy w lekko osłodzonej wodzie. Osączamy ,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę siekamy ,dodajemy razem z jajkami oraz bułką tartą ( kilka łyżek) do brokułu. Doprawiamy solą ,pieprzem i maggi do smaku ,dokładnie mieszamy.
    Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

2 komentarze: