poniedziałek, 12 stycznia 2015

Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona wędlina. Warto robić ,wtedy wiemy co znajduje się w środku. Ze względu na zamiłowanie do oliwek postanowiliśmy zrobić wędlinę z tym właśnie dodatkiem. Doskonałym uzupełnieniem są kapary oraz dodające nieco ostrości pieprz marynowany oraz żółta gorczyca.








Składniki




  • 700 g szynki (myszka)
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego
  • łyżka białej gorczycy
  • łyżka żółtej gorczycy
  • kilka łyżek kaparów
  • kilka łyżek oliwek z pastą paprykową
  • łyżka soli
  • 2 łyżki żelatyny

    Przygotowanie

     
  • Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i razem ze słoniną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). 
  •  

  • Dodajemy pieprz ,gorczycę białą i żółtą ,kapary ,oliwki i sól. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Po kilku godzinach dodajemy żelatynę ,dokładnie łączymy składniki. 
  •  

    Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min. 



    Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

4 komentarze:

  1. Też robiłam z oliwkami, ale moja wędlina nie wygląda tak super :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam odkopać z czeluści piwnicznych szynkowar rodziców i coś zmajstrować, bo im ochota przeszła na eksperymenty. Mam parę pytań zupełnego laika - czy występującą często sól peklową można zastępować zwykłą w proporcji 1:1? Czy szynkowar zalewamy gorącą wodą czy zimną i podgrzewamy? Ma to jakieś znaczenie? Pozdrawiam! KP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól do peklowania to całkiem inna bajka. Dlatego zazwyczaj używamy soli morskiej, w przepisie jest zwykła, spożywcza. Szynkowar zalewamy ciepłą wodą, czas mierzymy od momentu, kiedy woda zacznie się gotować, później płomień zmniejszamy i kontrolujemy temperaturę termometrem. Pozdrawiamy.

      Usuń