Lazania z mięsem troszkę przeze mnie zmodyfikowana ( sposób podania)
Składniki
- 12 płatów lazanii
- po 25 dag cieleciny i wieprzowiny
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag tartego parmezanu
- 1 jajko
- 10 listków bazylii
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1 szklanka bulionu z kury
- 5 dag masła
- 3 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- Sos pomidorowy : 1 puszka pomidorów pelati , 1 cebula , 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól , pieprz
- Sos beszamelowy: 5 dag masła , 5 dag mąki , 1/2 szklanki mleka, sól
- gałka muszkatołowa , pieprz
Przygotowanie
Pokroiłem mięso i wątróbki, oprószyłem mąką i usmażyłem na 2 łyżkach oliwy.
Na pozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn.
Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas
podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez
maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię ,
przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły).
Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty
latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem
beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale
mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku.
Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę na oliwie,
dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem ok. minutę, dodałem
pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem
bazylię i przyprawy do smaku.
Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem
pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym.
Zapraszam do udziału w akcji Zimowy Obiad (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zimowy-obiad)
OdpowiedzUsuńInformacje o tym jak poprawnie zamieścić banerek znajdują się tutaj: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/ruszya-akcja-zimowy-obiad.html
Pozdrawiam!