poniedziałek, 12 stycznia 2015

Lasagne di carne

Lazania z mięsem troszkę przeze mnie zmodyfikowana ( sposób podania)















 

Składniki

  • 12 płatów lazanii
  • po 25 dag cieleciny i wieprzowiny
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 10 listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego
  • Sos pomidorowy : 1 puszka pomidorów pelati , 1 cebula , 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól , pieprz
  • Sos beszamelowy: 5 dag masła , 5 dag mąki , 1/2 szklanki mleka, sól
  • gałka muszkatołowa , pieprz

    Przygotowanie

      Pokroiłem mięso i wątróbki, oprószyłem mąką i usmażyłem na 2 łyżkach oliwy.
    Na pozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku.
    Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę na oliwie, dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem ok. minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem bazylię i przyprawy do smaku.
    Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym.

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w akcji Zimowy Obiad (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zimowy-obiad)

    Informacje o tym jak poprawnie zamieścić banerek znajdują się tutaj: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/ruszya-akcja-zimowy-obiad.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń