niedziela, 11 stycznia 2015

Szarlotka sypana

Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu.













Składniki

  • Składniki suche:
  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe:
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 150 g masła

    Przygotowanie

     
  • Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i dzielimy na trzy części.



  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,mieszamy je z cynamonem.



  • Tortownicę smarujemy tłuszczem (średnica tortownicy 23 cm) i wysypujemy na dno tortownicy pierwszą część suchych składników. Następnie połowę jabłek ,drugą część suchych składników ,na to tarte jabłka i trzecia część suchych składników. Na wierzch posypujemy masło starte na tarce o dużych oczkach.




    Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 180°C.



2 komentarze:

  1. Też ją często robię.
    Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń