Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Składniki
- Składniki suche:
- szklanka mąki
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pozostałe:
- 2 kg jabłek
- cynamon
- 150 g masła
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i
dzielimy na trzy części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
,mieszamy je z cynamonem.
Tortownicę smarujemy tłuszczem (średnica tortownicy 23 cm) i wysypujemy na dno
tortownicy pierwszą część suchych składników. Następnie połowę jabłek ,drugą część
suchych składników ,na to tarte jabłka i trzecia część suchych składników. Na
wierzch posypujemy masło starte na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 180°C.
Też ją często robię.
OdpowiedzUsuńJest pyszna.
Dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń