środa, 17 grudnia 2014

Zupa ryżowa z marchewką

Lekka zupa ,rozgrzewająca w chłodne ,pochmurne dni.

















Składniki

  • 100 g ryżu
  • 400 g marchewki
  • 40 g masła
  • łyżka mąki
  • cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle około 2-3 min ,oprószamy mąką i zalewamy bulionem ,cały czas mieszając. Osobno gotujemy ryż (półtwardo) ,płuczemy zimną wodą i osączamy na sicie. Dodajemy do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz