Przepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod
choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak
najbardziej smakuje penne.
Składniki
- 300 g makaronu penne (lub innego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1/2 pora (biała część)
- cebula
- pietruszka
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- sól ,pieprz
- chilli w płatkach (może być w proszku)
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente).
Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka.
Warzywa podsmażamy na oliwie ,dolewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym
ogniu. Dodajemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion)
,przeciśnięty przez praskę czosnek ,sól ,pieprz ,chilli i dusimy jeszcze
około 10 min. Do sosu wkładamy osączony makaron ,mieszamy i lekko
podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz