środa, 17 grudnia 2014

Penne z sosem włoskim

Przepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne.














Składniki

  • 300 g makaronu penne (lub innego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora (biała część)
  • cebula
  • pietruszka
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ,pieprz
  • chilli w płatkach (może być w proszku)

    Przygotowanie

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente).

    Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa podsmażamy na oliwie ,dolewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion) ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,sól ,pieprz ,chilli i dusimy jeszcze około 10 min. Do sosu wkładamy osączony makaron ,mieszamy i lekko podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz