wtorek, 2 grudnia 2014

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami

Proste ,szybkie i aromatyczne danie.

















Składniki

  • Pulpeciki:
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
  • 3 ząbki czosnku
  • por (biała część)
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżeczka sosu sojowego
  • mielona słodka papryka
  • sól ,pieprz
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sos szpinakowy:
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • łyżka śmietany
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • 75 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
  • 400 g makaronu tagliatelle

    Przygotowanie

      Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

    Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem.

    Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz