Proste ,szybkie i aromatyczne danie.
Składniki
- Pulpeciki:
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
- 3 ząbki czosnku
- por (biała część)
- jajko
- bułka tarta
- łyżeczka sosu sojowego
- mielona słodka papryka
- sól ,pieprz
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- Sos szpinakowy:
- 200 g mrożonego szpinaku
- łyżka śmietany
- cebula
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- 75 ml bulionu warzywnego
- pieprz
- 400 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być
gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego
mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min)
w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak
,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym
ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy
pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz