Ryż zapiekany z jabłkiem
Idealny na deser ,jak i danie główne.
Składniki
- 100 g ryżu
- 6 jabłek (szara reneta)
- 1 l mleka
- laska wanilii
- łyżeczka masła
- cynamon (ilość zależna od upodobań)
- cukier (ilość zależna od upodobań)
- śmietana
Przygotowanie
Ryż ugotowałem w mleku z dodatkiem laski wanilii (aż będzie
miękki ,w razie potrzeby uzupełniamy mleko)Jabłka starłem na tarce o
grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłem najpierw połowę porcji jabłek
,następnie ugotowany ryż i drugą porcję jabłek. Piekarnik rozgrzałem do
temperatury 200 stopni C ,zapiekałem 30 min.
Całość podałem ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz