wtorek, 2 grudnia 2014

Ryż zapiekany z jabłkiem

Idealny na deser ,jak i danie główne.

















Składniki

  • 100 g ryżu
  • 6 jabłek (szara reneta)
  • 1 l mleka
  • laska wanilii
  • łyżeczka masła
  • cynamon (ilość zależna od upodobań)
  • cukier (ilość zależna od upodobań)
  • śmietana

    Przygotowanie

    Ryż ugotowałem w mleku z dodatkiem laski wanilii (aż będzie miękki ,w razie potrzeby uzupełniamy mleko)Jabłka starłem na tarce o grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyłem najpierw połowę porcji jabłek ,następnie ugotowany ryż i drugą porcję jabłek. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,zapiekałem 30 min.
    Całość podałem ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz