środa, 10 grudnia 2014

Placki harynkowe

Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało.










Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • jajko
  • mąka (ilość zależna od typu ziemniaków)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz

    Przygotowanie


    Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.

 W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


3 komentarze: