środa, 10 grudnia 2014

Sałatka paprykowa z serem feta i anchois

Ciekawe połączenie słodkości pieczonej papryki i ostrych smaków pozostałych składników. Dla mnie pyszna sałatka, warto wypróbować.















Składniki

  • po 2 żółte i czerwone papryki
  • opakowanie sera feta
  • 6 szt anchois
  • 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
  • natka pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

    Przygotowanie

      Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C , opiekłem papryki ok. 20 minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe kawałki.
    Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników).
    Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem.
    Doprawiłem pieprzem.
    Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz