Ciekawe połączenie słodkości pieczonej papryki i ostrych smaków
pozostałych składników. Dla mnie pyszna sałatka, warto wypróbować.
Składniki
- po 2 żółte i czerwone papryki
- opakowanie sera feta
- 6 szt anchois
- 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
- natka pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny
- pieprz
Przygotowanie
Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C ,
opiekłem papryki ok. 20 minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego
do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną
paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe
kawałki.
Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek
opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem
delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem
feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie
składników).
Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami.
Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki ,
ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem.
Doprawiłem pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz