czwartek, 11 grudnia 2014

Panierowany owczy ser

A może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy?
















Składniki

  • po 100 g rukoli, roszponki i radicchio
  • 400 g białego sera owczego
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka soku winogronowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • figi w syropie
  • winogron zielony i fioletowy, po kiści
  • 8 łyżek oliwy
  • Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
  • 1 łyżka oliwy

    Przygotowanie

      Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce.
    Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego.
    Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera.
    Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz