A może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy?
Składniki
- po 100 g rukoli, roszponki i radicchio
- 400 g białego sera owczego
- 2 jajka
- tarta bułka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka soku winogronowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 600 ml bulionu drobiowego
- figi w syropie
- winogron zielony i fioletowy, po kiści
- 8 łyżek oliwy
- Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce.
Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu
winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę
rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego.
Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę.
Zagotowałem, ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po
wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę
wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera.
Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz