Składniki
- Ciasto francuskie
- 250 g kwaszonej kapusty
- Garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- Olej
- Kilka włoskich orzechów
- Ser żółty
- 2 liście laurowe (najlepiej świeże)
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 1 jajko
- Bułka tarta
Przygotowanie
Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. - Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.
Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz