wtorek, 30 grudnia 2014

Kulebiak na cieście francuskim

Składniki

  • Ciasto francuskie
  • 250 g kwaszonej kapusty
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • Olej
  • Kilka włoskich orzechów
  • Ser żółty
  • 2 liście laurowe (najlepiej świeże)
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • Bułka tarta

    Przygotowanie

    Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.
  •  
  •  
  • Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.




 Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz