wtorek, 30 grudnia 2014

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków
















Składniki

  • karp o wadze ok. 2 kg
  • masło klarowane
  • szałwia suszona 1 łyżeczka
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 posiekana średnia cebula
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu stron. Zdjąłem i ostudziłem.
    Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
    Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię, doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i polałem sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz