Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków
Składniki
- karp o wadze ok. 2 kg
- masło klarowane
- szałwia suszona 1 łyżeczka
- 300 ml śmietany 18 %
- 1 średnia główka czosnku
- 1 posiekana średnia cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i
pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu
stron. Zdjąłem i ostudziłem.
Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię,
doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem
ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i
polałem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz