poniedziałek, 29 grudnia 2014

Szynka czosnkowa (szynkowar)

Kolejna propozycja wędliny ,tym razem wersja z czosnkiem.

















Składniki

  • 800 g szynki wieprzowej (myszka)
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku

    Przygotowanie

    Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz