Pyszny i delikatny w smaku. W sam raz na obiad lub lekką kolację.
Składniki
- 4 sprawione pstrągi
- 1 mała główka kapusty
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1 limonka
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- po łyżki drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki ,kolendra,rozmaryn)
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kapustę opłukać ,oczyścić z zewnętrznych i uszkodzonych liści
,włożyć na 6-8 min do osolonego wrzątku ,wyjąć ,osączyć i przestudzić.
Oderwać 8 liści. Z każdego ostrożnie ściąć grubsze nerwy ,uważając ,aby
go nie uszkodzić. Posmarować połową masła. Pstrągi opłukać z zewnątrz i
od środka. Osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Lionkę sparzyć ,skórkę
zetrzeć ,z miąższu wycisnąć sok. Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i
od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami
pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z
limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na
ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami
pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu ok. 30
min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz