wtorek, 30 grudnia 2014

Grillowany pstrąg w liściach kapusty

Pyszny i delikatny w smaku. W sam raz na obiad lub lekką kolację.
















Składniki

  • 4 sprawione pstrągi
  • 1 mała główka kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 limonka
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • po łyżki drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki ,kolendra,rozmaryn)
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kapustę opłukać ,oczyścić z zewnętrznych i uszkodzonych liści ,włożyć na 6-8 min do osolonego wrzątku ,wyjąć ,osączyć i przestudzić. Oderwać 8 liści. Z każdego ostrożnie ściąć grubsze nerwy ,uważając ,aby go nie uszkodzić. Posmarować połową masła. Pstrągi opłukać z zewnątrz i od środka. Osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Lionkę sparzyć ,skórkę zetrzeć ,z miąższu wycisnąć sok. Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz