poniedziałek, 8 grudnia 2014

Keks serowy

Soczysty ,delikatny w smaku.


















Składniki

  • 100 g suszonych moreli
  • 50 ml likieru morelowego
  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 350 g serka śmietankowego (z wiaderka)
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 100 g masła (do posmarowania ciasta)
  • 150 g cukru pudru

    Przygotowanie

      Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy.
    Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki.
    Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta.
    Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń