Soczysty ,delikatny w smaku.
Składniki
- 100 g suszonych moreli
- 50 ml likieru morelowego
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g orzechów ziemnych
- 100 g orzechów pistacjowych
- 150 g cukru
- 500 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 150 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 350 g serka śmietankowego (z wiaderka)
- 100 g kandyzowanych owoców
- 100 g masła (do posmarowania ciasta)
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie
Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy.
Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i
serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy
,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy
,dokładnie mieszając składniki.
Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej
ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W
połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta.
Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń